Vabahüpete testi eesmärgiks on hinnata noorhobuseid vabahüpetel, arvustatakse vabahüpete stiili, -võimsust ja üldmuljet. Hobuste esitus annab olulist tagasisidet aretajatele, ühtlaselt huvitav on jälgida noorte täkkude arengut ning täkkude noori järglaseid.

ALICE vabahüppel (Foto A.Pernits)
TOHTRI ERROR vabahüppel ( paremal, Foto: A.Pernits)
Meeldiv üllatus oli seekord eesti  tõugu hobuste kasvatajate huvi katsete vastu. 10.oktoobril oli Heimtalis hindajate ees 10 eesti hobust, neist 5 täkku, lisaks 3 tori ja 3 trakeeni täkku. PROTOKOLL.

 

Eesti hobused

Täkk Rio – sünd 2013, aretaja Kaie Peterson, omanik Ingrit Piir.
Rio on tänavu Kõljalas toimunud eesti tõugu noorhobuste finaal- katsetel osalenud täku Robinson täisvend. Rio vabahüpete esitus hinnati kolme aastaste hobuste arvestuses parimaks. Täku Rüütel 838 E poeg näitas takistuste ületamisel julgust, head liikumisvoogu ja laitmatut hüppetehnikat. Iseloomulikult kõigile eesti hobustele, kes vabahüpetel osalesid, ei tekitanud maneeži keskkond mingit probleemi. Rio on kindlasti suure tulevikuga eesti tõugu hobune.

Mari-Anna Marttila tõi katsetele neli eesti tõugu hobust. Nende seas oli 2015. aastal parimaks eesti tõugu noormäraks tunnistatud Rumba (isa Rodeo 726 E, aretaja Maarika Vahter), kes tõestas oma headust ka vabahüpetel. Väga hea jalgade töö, elastsus ja tasakaal iseloomustab tema hüpet. Samade sõnadega saab iseloomustada ka Vekseeliat (isa Veksel 823 E, aretaja Arvo Sarrapik). Veidi madalajalgsem eesti hobune korvas seda väga hea tasakaalu ja püüdlikkusega. Veidi nõrgema esituse tegi seekord Ripsi (isa Rodeo 726 E, aretaja Maarika Vahter). Oleks tahtnud, et mära oleks säilitanud takistusteribal ühtlase liikumise, seetõttu oleks soovinud näha elastsemat hüpet ja hobuselt veidi enam painduvust.

Nelja aastaste hobuste arvestuses oli väljas kolm eesti tõugu hobust- Arktur, Aero ja Alice.
Arkturi kasvataja on paul Richard Argus ja omanik Rael Säkk. Arkturi täisõde on Tondi RSK-i kollase värvusega eesti hobune Annabel, kes karikasarja arvestuses konkureeris sel aastal auhinnalistele kohtadele. Hobune oli julge ja väga hea liikumisega, hinded hüppevõimsusele ja – tehnikale oleks kindlasti olnud paremad, kui hobune ei oleks olnud ülekaaluline (rü 200 cm). Vaatamata sellele ületas Arktur vabalt 120 cm okseri ja seda hea tehnikaga.
Täkk Aero (isa Anakee 720 E) kasvataja ja omanik on OÜ Redesmar (esindaja Taimi Usin). Lisaks vabahüpetele osales täkk sel päeval võõrratsaniku testil. Vabahüpete testil hinnati Aerol hüppe stiil.- võimsus ja üldmulje katsetel ühtlaselt väga heaks- 8 punkti vääriliseks 10-st.

Parim nelja aastane eesti tõugu hobune katsetel oli Alice (isa Voore Aurum 835 E), aretaja Maarika Vahter, omanik Mari-Anna Marttila. Alice poolõed on sel aastal piirkondlikel jõudluskatsetel Key Kunmani hobusekasvanduses häid tulemusi näidanud Tiivi (s 2009) ning Alma (s 2010), kõigi ema on Rosiina 4080 E. Alice´t saab võrrelda ideaaliläheda eesti tõugu hobusega- tüüpiline, väga heade allüüridega. Eriti hinnatav, et galopis viib tagajalad hästi keha alla. Seetõttu on hüppel tugev tõuge ja hea painduvus, lisaks eeskujulik esijalgade töö.

Parim kuue aastane eesti tõugu hobune Tohtri Error (isa Elkar 598 E), kelle aretaja on  Maret Kärdi ning omanik Andreas Pernits, on sel aastal näidanud eesti hobuse universaalsust ja mitmekülgsust enam kui 100 % eest. Tohtri Error on käesoleval aastal võitnud Toris eesti hobuste kolmevõistluse rakendihobuste seas (1 km traavi , 1km sammu ja kaugusvedu) ning nüüd tegi Error väga võimsa esituse vabahüpetel. Tasakaalukus, julge liikumine takistusteribas (esimene kord maneežis nagu teistelgi), hüppe stiil ja võimsus – ideaalsed poniklassi hobusele, kes võistleks takistussõidus. Samas on Tohtri Error tüübilt universaalne eesti hobune, pigem ennustaks vabahüppeid nägemata hobusele karjääri rakendihobusena, vabahüppeid näinuna aga pole Tohtri Errori võimetel spordiski piire.

Vanemate hobuste arvestuses osalesid täkud Trikk ja Taku, mõlemad täku Trevor 739 E järglased. Trikk, kelle aretaja ja omanik on Ene Kurrikoff,  on sel aastal teinud mitmeid edukaid starte takistussõidus. Vabahüpel näitas fenomenaalset hüppevõimet, kui esitaja ja temaga võistleja Riin Kurrikoffi soovil pandi ette 140 cm okser ning kõhkluseta ja püüdlikult ületati takistusi. Teise vanema  täku Taku aretaja ja omanik on  Priit Tasane, ettevalmistuse näituseks ja esitas täkku Ene Maaten. Taku on huvitav täkk, kes on hea eesti tõugu täku tüübiga ning esmakordselt jõudluskatsetel esinemisel näitas väga häid allüüre, hüppas väga hea hüppestiiliga.

Eesti tõugu hobuste vabahüppeid toetas  Uue-Kundru talu Viljandi vallast, sügisandidega korvis leidus meelepärast hobuse omanikule ja hobusele.

Tori tõugu hobused

Parim kolme aastane tori tõugu täkk Achtung (isa Aachen 13 739 T) on aretatud ja kuulub Andres Kallastele. Vabahüpetel näitas tori tõugu hobuste tõuraamatu universaalsesse osasse kuuluv tori täkk head hüppevõimet, hüppestiili juures ootaks enamat tööd üle keha ja jalgadega, kuid samas oli esitus piisav universaalse tori hobuse jaoks.
Parim nelja aastane tori tõugu täkk Olympos (isa Opaal 13 697 T, aretaja Andres Kallaste, omanik Jane Uibopuu) tegi päeva ühe parema esituse hüppevõimsuse osas. Üldmuljelt väga perspektiivikas noor tori täkk.

Parim kuue aastane tori tõugu täkk Portugal (isa Premial 13 571 T) on suurejooneline, tugeva luustikuga hobune. Täku aretaja ja omanik OÜ Topi talu. Täkk on eelkõige väga hea hüppevõimega ja heade liikumistega.

Trakeeni tõugu hobused

Katsetel oli hea võimalus võrrelda kahte täku Peron järglast ja Aristokraadi järglast Heimtali Hobusekasvandusest. Kõik täkud väga ühtlikud, isegi turjakõrgus kõigil 168 cm. Parim trakeeni tõugu täkk kolme aastaste hobuste seas oli Peroni järglane Arlich. Tema hüppevõimsust ja üldmuljet hindas kaks kohtunikku kolmest 9 punkti vääriliseks.

Paxter (isa Peron) tegi normaalse esituse, oli näha, et täkus on rohkem võimeid kui seekord takistusi ületades näitas.  Pankraat (isa Aristokraat) oli vabahüpetel tasakaalukas ja hea hüppestiiliga.

Iga tõu hindamis- ja tõukomisjonid teevad kokkuvõtted katsetel nähtud hobustest. Seekord läbi viidud katsetel osales huvitavaid hobuseid kolmest tõust ning aretajatele on iga oma hobuse võrdlus teiste hobustega oluline. Hobusekasvatajad, kes Heimtalis olid, on oma arvamuse võrra rikkamad.

Vabahüpete katseid toetas Eggersmann Eesti.

Täname kõiki osavõtjaid -  aretajaid ja omanikke!