orientSaaremaa18Nipernaadi ja hobused.
August Gailit. „Nipernaadi“ . Raamat koosneb seitsmest  novellist. Ühes neist ütleb  Nipernaadi  , et tal on mõis ja 40 lehma. Pigem ilus vale kui karm tõde, selline on seikleja ja romantiku Nipernaadi elufilosoofia. Ja ilusas vales elame ka meie, ratsaorienteerumise entusiastid, kes aastal 1999 korraldasid esimesed Saare mk MV-d. Lootsime ala  kiiret arengut, laienemist mandri-Eestisse ja ehk Lätti-Leetugi.  Paraku nii ladusalt asi ei edenenud. Aga Nipernaadil olid ikkagi head suhted hobustega ja nii pole jätnud ka saarlased jonni ja sel aastal juba 18. korda said meistrivõistlused ära peetud. Kindlasti oleks tahtnud  näha rohkem võistluspaare (kaks ratsanikku kahel hobusel) kuid rõõmustav oli, et uusi võistlejaid (nii kahe- kui neljajalgseid) oli või(s)tlusväljale lisandunud.
koht Tiina Vester (32) eesti hobusel Taat (20): „Oleme juba niimitu korda võitnud, et järg on juba sassis. Seekord tuli võit tänu headele hobustele ja täpsele kaardilugemisele. Vaid ühe punkti võtmine valmistas raskusi“. Tiina paariline Ulvi Hallik (57) eesti  hobusel Apple (10).


koht Aivar Kallas (58) eesti hobusel Etapp (23), osalenud kõikidel orienteerumise MV-l. „Tulime lihtsalt loodust nautima ja ilusat sõitu tegema, läks aga teisiti, saime ka medali. Eks selles oli ka oma süü prouadel seenelistel, kes meid häälekalt ergutasid“. Paariline Kaie Kallus (34) eesti sporthobusel Lord Leo (6).
koht Luise Vevers (16) eesti sporthobusel Ruudi (8): „Oli väga huvitav võistlus. Olen igal aastal mõne koha võrra tõusnud ja järgmisel aastal läheme juba kuldmedali järgi“. Luisega koos sõitis Neleriin Vilius (14) eesti sporthobusel Klassika (5).
Nagu eelnevast näha, ei ole ratsaorienteerumises tähtsust ei sool, ratsaniku või hobuse vanusel ega hobuse tõul. Kõik, kelle hobused on hoolega harjutanud, ratsanikud kaarti lugeda oskavad ja sadulas püsivad, on alati esikohakonkurentsis. Ja loo alguse juurde tagasi minnes peame siiski tõdema, et ega need mandrisaksad ka nii viletsad polegi  ja juba 30. septembril oodatakse kõiki huvilisi Viljandimaale Uue-Kundru ratsa-  ja rakendiorienteerumise võistlustele. Saaremaa võistluse korraldasid aga Saaremaa Orienteerumisklubi ja Karujärve TSK.
Karujärve TSK