Kui seda viimast ehk seenelkäiku peavad enamik eestlastest sel sügisel iseenesestmõistetavaks tegevuseks, siis ratsaorienteerumise võistlustele kaasaelamist üsnagi arusaamatuks tegevuseks. Aga siiski oli võimalik 20. septembril, kui toimusid Saare maakonna 16. ratsaorienteerumise meistrivõistlused, need kaks toredat tegevust ühendada. Võistluspaik oli paljudele juba tuttav Üru kant Kihelkonna vallas ja start esimestele ratsanikele anti kell 12.00.

 

 

Selleks ajaks olid aegsasti kohale jõudnud ka staažikad Saaremaa hobusekasvatajad Kuuse Juhan ja Kirstu Aili, kellest viimane oma prillidki hajameelsele võistlejale välja oli jõudnud laenutada. Siinkohal ei hakka seenekorjamise taktikat ja reegleid üle kordama, küll aga anname väikese selgituse selle kohta, mida see ratsaorienteerumine endast kujutab. See spordiala on maailmas oma erinevates variatsioonides vägagi populaarne, Eestis siiski veel vähetuntud. Meie võistleme tavaliste orienteerumise võistlusmääruste järgi, aga selle vahega, et jooksjate asemel on ratsanik hobusega. Ja et võistlus turvalisem oleks ja veel kasinate ratsutamise või orienteerumise oskustega sportlased samuti kaasa saaks lüüa, on meie võistlus paaridele (kaks hobust ja kaks ratsanikku). Kui 16 aastat tagasi saarlased selle alaga tegelema hakkasid, lootsime ratsaorienteerumise kiiret laienemist ka mandrimaale. Laia kandepinda pole ala küll saavutanud, aga esimesed võistlused on sealgi edukalt peetud (ja ikka  saarlaste osavõtul). Et meie võistlused alati lahtised on olnud, siis ka seekord olid kohal  külalisvõistlejaid ja kaasaelajad  mandrilt. Paraku juhtus ka seekord nii nagu alati, et võit jäeti siiski koju.

22 kontrollpunktiga, linnulennult 13.3 km pikkuse raja kiireimad olid Tiina Vester (hobusel Taat) ja Kalmer Kivirai (Ruudik) ajaga 1.09.08. Teiseks tulid Miina-Eliise Udeküll (Hotshot) ja Kristiin Helisalu (Rooma) 1.13.33-ga ning pronksmedalid läksid Martina Rihkrandile (Speedy-Nita) ja Aivar Kallasele (Tuudur) ajaga 1.37.30. Et aga hobune pole lind ja ratsanikud ka mitte maailmatasemel orienteerujad, siis targad aparaadid näitasid mahajoostud distantsiks üle 20 km hobuse kohta.

 Sama raja läbisid ka rattaorienteerujad ja seal olid kolm paremat meest Kaido Eichfus (1.14.28), Jüri Linde (1.15.41) ja Heljus Saks (1,18.47). Naiste medalikolmik oli Vaige Aav (2.02.18), Ann Saks (2.02.28) ja Marika Saks (2.11.40).

Asjaliku auhinnalaua, imekauni ja ülisuure   tordi, toitva supi ja muu hea-parema eesti hoolitsesid Saare Agrovaru AS, Kapra Vanametall OÜ, Koplimäe Mahe Talu, Saksa Talupood, Taluapteek OÜ, Valdek Jõgi, Sigvart Pilbas, Kalvi Humal, Maria Kaljuste, mesinik Ergi Oolup, Jana Šukis-Rand, Janne Vaher, Liina Lepa, Katrina Allikmaa, Sülla Ökotalu, Kaitseliidu meedikud  ja kõige tähtsama tegelasena kodanik Ilmataat.

Võistlused viis läbi Saaremaa Orienteerumisklubi (kodulehel on üleval ka protokollid) koostöös MTÜ Saare Talueluga.  Ka seenelised said oma  ülesannetega  (nautida kauneid hobuseid, ergutada võistlejaid metsaradadel, lohutada eksinud võistlejaid ja aplodeerida võitjatele lõputseremoonial) ilusasti hakkama.

 

Aivar Kallas

MTÜ Saare Taluelu