06. septembril toimus Kõrvemaa Matka- ja Suusakeskuses Noorhobuste Tšempionaat Kestvusratsutamises ja Kõrvemaa Ratsamaraton 2014. EHS poolt olid esindatud kõik tõuraamatud, kaasa arvatud ka eesti raskeveohobused.

Noorhobuste parimaid valiti kolmes vanuserühmas - 4- aastased hobused sõitsid 37 km distantsi, 5-aastased 51 km ja 6-aastastele oli ette nähtud 88 km rada. Seoses rangete kvalifikatsiooninõuetega sel aastal kuueaastasi stardis ei olnud. Kõrvemaa Ratsamaraton toimus 14 ja 28 km pikkusel rajal.

 

Distantsile 37 km startisid 5 võistluspaari noorhobuste arvestuses ja 7 võistluspaari avatud arvestuses. Edukalt lõpetasid raja 7 paari, neist kolm noorhobuste arvestuses. Parimaks 4-aastaseks kestvushobuseks kuulutati FIX (ESH, ratsanik Kalev Käsperson) Kahjuks katkes 4-aastase eesti hobuse ATSi ( i. Apollo, ei. Tarsan, kasvataja  Maarika Vahter, omanik Margit Raudkivi) ja ratsaniku Margit Raudkivi võistlemine tšempionitiitlile esimeses vetkontrollis aja ületamise tõttu. Eesti hobune AMANDA (i. Aksel, ei. Rips, kasvataja Angela Noor, omanik Margit Rändur) lõpetas koos ratsaniku Maris Kalloga edukalt avatud arvestuses.

51 km rajale startis lausa 19 paari, neist kuus noorhobuste arvestuses. Edukalt lõpetasid neist 15. Parimaks 5-aastaseks hobuseks osutus koos ratsaniku Berit Truutsiga SOFA (ERP). Teise koha saavutas Lilian Schönberg araabia täisverelisel JAMILA EL AWRAH ox (i. GR Matar, ei Ebony Rumaadi, kasvataja ja omanik Astra Nilk). Nemad pälvisid ka EHS eriauhinna 100 € väärtuses parima EHS tõuraamatute hobusena.

Fotol: Lilian Schönberg ja JAMILA EL AWRAH ox

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolmandale kohale sõitsid end Ines Beilmann ja LOCAL SUNSHINE (ristand). Neljandal kohal finisheerus taas araabia täisvereline ATRILLO ox  (i. Germanec, ei. Etor, kasvataja Elle Lassi, omanik Laura Nahkor) koos ratsaniku Hanna Laura Leesmega. Neile EHS eriauhind 75 €. Trakeeni tõugu PAROS katkestas kahjuks lonke tõttu. 

51 km avatud arvestuses osutusid parimaks Kairit Kalbre ja NOLA (ESH). EHS tõutaamatute hobustest olid veel stardis araabia tõugu Alora ja Bergama ning tori Piiga. Vanadaam ALORA ox  (1995, i.Etor, ei. Elbrus, kasv. Leedus, omanik Astra Nilk) pidi kahjuks katkestama ratsaniku vigastuse tõttu. Aivar Taro ja BERGAMA ox (2008, kasv Poolas, omanik Aivar Taro) läbisid raja edukalt ja lõpetasid 11. kohaga. Ene Neimla ja tori tõugu PIIGA (2001, i. Premium, ei. Tapper, kasvataja Elle Mässak, omanik Ene Neimla, lõpetasid samuti edukalt. Neli paari katkestasid võistluse.

88 km distantsile 6-aastaseid ei startinud ja seega tänavu tšempionit ka ei selgunud. Avatud arvestuses startis 4 võistluspaari, edukalt lõpetas neist kolm ja parimaks osutusid Maria Runno ja THOR EMIRA (ESH).

Kõrvemaa Ratsamaratoni raames startisid tutvumisklassi rajale 14 võistluspaari. Tori tõugu esindasid rajal Maret Kasemets ja HEDI ning Triin Kook ja KIMPEL. Eestitõugu hobustest olid kohal Mia Turu E-TIBUga ning Tuuli Sammelselg VIIROKIGA. Eeva ja Kauro Padar olid stardis oma tublidel raskeveohobustel: KAIRI läbis edukalt 14 km, HÄREL kahjuks teise etappi ei pääsenud ja läbis samuti 14 km.

Fotol: Maret Kasemets ja HEDI T