20. juulil toimus esmakordselt Eesti Ohustatud Tõugude Päev Kurgjal, C. R. Jakobsoni Talumuuseumis. Päev oli pühendatud talumuuseumi 140. aastapäevale ning eesmärgiks oli tutvustada Eesti ohustatud tõuge. Päevakangelased olid eesti maakarja veised, eesti hobune, eesti raskeveohobune, tori hobune ja eesti vutt. Ohustatud tõugude päev toimus koostöös Keskkonnaameti, Põllumajandusministeeriumi, Eesti Maakarjakasvatajate Seltsi, Eesti Linnukasvatajate Seltsi, Pärnumaa Omavalitsuste Liidu ja Eesti Hobusekasvatajate Seltsiga.

Tulemused

Fotol: Võistleja Nele Tomson, EHS-i president Maario Laas, eesti tõugu mära Rosanova, võistleja Robert Udalov ja EHS-i tegevdirektori KT Kertu Siigur


Päev algas kell 11.00 eesti maakarja tutvustamisega. Keskpäeval toimus C. R. Jakobsoni stipendiumite kätteandmine Pärnumaa parimale põllumehele ning haridus- ja kultuuritöötajale. 2014 aasta Pärnumaa parima põllumehe tiitel omistati Atte Jari Juhana Alfthanile, kes on Massiaru Põllumajandusliku OÜ juhatuse liige. Alfthan on koos abikaasa Piretiga loonud Eesti maakarja eliit-tõufarmi ning nende teravilja- ja piimakarjakasvatusega tegelev osaühing on piirkonna olulisim tööandja. Parima haridus- ja kultuuritöötaja tiitli sai Kilingi- Nõmme gümnaasiumi õppelajuhataja Mari Karon.
Kell 12.40 algas Eesti ohustatud hobuste tõugude esitlus. Esitleti nii eesti, tori kui ka eesti raskeveo tõugu hobuseid. Peale hobuste esitlust astusid üles eesti vutid, mis on ainuke Eestis aretatud põllumajanduslik linnutõug.


Kell 13.30 algasid hobuste demonstratsioonsõidud tünni-, kooli- ning rakendisõidus. Koolisõidus ning rakendisõidus peeti iga tõu kohta eraldi arvestust ning sõitude lõpus tunnustati päeva parimaid tõuesindajaid.

Foto: Tori tõugu hobused western-tünnisõidus koos Evelin Mattiiseni ja Kätlin Saarmaga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koolisõidus näitas eesti raskeveohobustest kõige parema tulemuse Kuldar Matu koos Riin Ingre Saarega, kes said lausa 72,09%. See oli ühtlasi ka päeva kõige kõrgem tulemus koolisõidus. Kuldar Matu omanik ning aretaja on Viktoria Kaasik.

Fotol: EHS-i president Maario Laas, eesti raskevehobune Kuldar Matu, tema omanik ja aretaja Viktoria Kaasik, EHS-i tegevdirektori KT Kertu Siigur, auhindamisel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tori tõugu hobustest sõitis kõige parema tulemuse Sändy koos Kätlin Saarmaga, kes sõitsid välja tulemuse 70,00%. Sändy omanik ning aretaja on Maie Kukk.

Foto: Koolisõidu kohtunik Reet Jänes, tori mära Sändy koos ratsaniku Kätlin Saarm ja EHS-i president Maario Laas auhindamisel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eesti tõugu hobuste arvestuses saavutasid esimese koha Aida koos Maarja Saarega, kes sõitsid välja 68,19% tulemuse. Aida omanik on Riina Rõa ning aretaja Jaan Aleksander Rooda.


Peale koolisõitu võistlesid hobused omavahel kaasahaaravas western-tünnisõidus. Autasustati kolme päeva kõige kiiremat võistluspaari. Selgus, et päeva kiireimad hobused olid eesti tõugu hobused, kõik kolm auhinnalist kohta said nemad. Esimese koha sai võistluspaar eesti tõugu hobune Teele koos Merilin Ermiga, teise koha sai eesti tõugu hobune Vapper koos Janely Saarega ning kolmanda auhinnalise koha saavutasid eesti tõugu hobune Tekkor koos Stella Kuusemetsaga.

Fotol: Eesti tõugu hobune Teele ja Merlin Erm tünnisõidus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viimase demonstratsioonsõiduga astusid hobused üles rakendisõidus, kus autasustati kolme paremat tõuesindajat. Eesti raskeveohobustest näitas kõige puhtamat ja kiiremat sõitu Hämarik koos sõitjaga Vello Tamm ajaga 01.16.05, mis oli ühtlasi ka päeva kõige parem tulemus.

Fotol: EHS tegevdirektori KT, eesti raskevehobune Hämarik, võistleja Vello Tamm ja EHS-i president Maario Laas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tori hobustest sõitis esimesele kohale Vairi koos Reelika Rätsepaga  ajaga 01.35.31 ning eesti hobuste arvestuse võitis hobune Ramsi koos sõitjaga Maarika Aleinik ajaga 02.00.03.

Fotol: Koolisõidu kohtunik Reet Jänes, tori tõugu hobune Vairi koos ratsaniku Maarja Saarega ja EHS-i president Maario Laas auhindamisel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päeva parimaks eesti raskeveohobuseks kuulutati Kuldar Matu. Parim tori tõugu hobune oli äärmiselt tihedas ja võrdses konkurentsis Vairi, kelle omanik on Rein Haggi ning aretaja Kaja Väärsi. Päeva parima eesti tõugu hobuse tiitel läks Rosanovale, kelle aretaja ja omanik on Maie Kukk.
Võistlustele pani auhinnad välja C. R. Jakobsoni Talumuuseum, Valgeranna Seikluspark, Endla Teater, Spa Estonia ning Eesti Hobusekasvatajate Selts. Demonstratsioonsõitudes tehti üle kolmekümne stardi, ning pealtvaatajatel oli suurepärane võimalus tutvuda Eesti ohustatud hobuste tõugude mitmekülgsete oskustega.
Kõrvaltegevusena toimusid huvilistele erinevad meisterdamistöötoad ning karjasepasuna, harja ja kepphobuste tegu. Avatud oli taluturg, kus pakuti muu hulgas ka Kurgja Linnutaja talu mett. Töötubasid toetas osaliselt KIK.
Päev lõppes saate "Lauluga maale" salvestusega. Saadet juhtisid Jüri Aarma ja Gerli Padar ning saate külaliseks oli Karl-Erik Taukar.

Üritust külastas üle tuhande inimese, keda saatis terve päeva ilus päikese paisteline ilm. Eesti Hobusekasvatajate Selts tänab kõiki korraldajaid, osalejaid, pealtvaatajaid, kohtunikke ning toetajaid suurepärase päeva eest. Loodame, et sellest on algamas uus traditsioon.