Araabia Hobuste Päev toimus tänavu juba kümnendat korda. Kui esimesel Araabia Hobuste Päeval 2008 aastal Säreveres esitati kohtunikule vaid 9 araabia täisverelist hobust, siis kümne aastaga on hobuste arv peaaegu kolmekordistunud, samuti on juba traditsiooniks saanud väike koolisõiduvõistlus enne näituse põhiosa algust, mis toimus kolmandat aastat.

Üritus toimus taas Pallase Tallides, kus on selle läbiviimiseks suurepärased võimalused. Päev algas koolisõiduvõistlusega, sel aastal toimus skeemi raames ka El Awrah Arab&Akhal-teke Cup´i esimene etapp. Stardis oli 10 võistluspaari, neist 6 araabia täisverelistel hobustel. Esmakordselt toimus võistlus händikäpina, kus iga osaleja sai valida endale jõukohaseima skeemi. Võistlejate esitusi olid hindama palutud Annike Laving ja Kersti Tael. Võitjaks tuli raskeima skeemi valinud kogenud paar Kaisa Kajo ja Amuraaž ox, kelle tulemuseks 72,96%. Teise koha väärilise sooritusega tulid toime Dina Ellermann ja Jasim el Awrah ox ning kolmandad olid Reet Kerro ja Ariman ox.

Aasta tähtsündmus – näituseringid – algasid kell 12. Sel aastal tegime ajalugu ja esmakordselt oli meil hindamas kaks väliskohtunikku. Hollandi kohtunik Robbie DenHartog on pikaajalise kogemusega hobusekasvataja ja kohtunik, kes juhib Euroopas väga tuntud Kossack Studi. Teiseks kohtunikuks oli palutud Håkan Wahlman Soomest, kes on Soomes väga tunnustatud kohtunik ja treener väga erinevate tõugude alal. Araabia hobuseid on Soomes sama vähe hinnata kui meil, seega kohtunikutöö põhirõhk on siiski sporthobustel.

 

Näitus algas ristandite klassiga, kus esitati kolm araabia ristandit, neist üks väljaspool arvestust. Parimaks tunnistati 2 a ESH täkk CUNNVÖR VH (e. CVR Astoria ox, kasvataja ja om. Rita Randviir), reservvõitjaks sai kogenud POLEDRA (e. Baltija ox, kasvataja R. Kaupmees, omanik Esti Viilup). Väljaspool arvestust esines hobune ´AQILAH (kasvataja ja om. Ellen Põder)

Ruunade klassis oli esinemas kus ruuna. Parima araabia ruuna 2017 tiitli pälvis Soome päritoluga ruun CVR ATHINO ox (i. Colorado II, ei. Kismet ox, kasvatatud Soomes, omanik Pinifer Puit OÜ) kõrge 86 punktiga. Reservvõitja ruun oli RASHID ox (i. GR Mustafa ox, e. Rasmiyah ox, kasvataja M.Aasmaa, omanik Katrin Liiv). Mõlemad ruunad kogusid 87,5 punkti, kohtunike otsusel tunnistati parimaks CVR Athino ox.

Noorhobuste klassides oli sel aastal kohal vaid kolm hobust – täkkude klassis üks ja märade klassis kaks osalejat. Noorte täkkude klassis oli võidukas imporditud täkk MAYBAH ox (i. Paster ox, e. Mamona,  kasvatatud Poolas, omanik Jana Annuk ja Virge Laur), tulemuseks 84 punkti ja Hõbetase. Samuti kogus Maybah ox päeva lõpuks suurima hulga publiku hääli ning sai tiitli Publiku Lemmik 2017.

Noorte märade klassis esinesid kaks Eestis sündinud noorhobust. Parima Noore mära tiitli 2017 sai VOLVETTE AMIRA ox (i. Ariman, e. Valentine, kasv ja om. Anni Elisabeth Piirfeldt) 88,25 punktiga. Reservõitjaks sai vaid veerand punkti nõrgema, 88 punktilise tulemusega PARIZA EL AWRAH ox (i. Jasim el Awrah ox, e. CVR Passionata ox, kasv ja om. Astra Nilk)

Vanemaid täkke oli näituseringi toodud 2, mõlemad juba kogenud näituseloomad. Parima araabia täku 2017 tiitli pälvis AE EGYPTIAN ALIYY JAMIL ox (i. AE Haalim Jamil ox, e. Sneipa al Haria, kasv. Saksamaal, om. Jelena Sbitneva) 88,5 punktiga. Reservvõitjaks JASIM EL AWRAH ox (i. Caesar ox, E. Mazunas Jasmin, kasv. A.Nilk, om. Lilian Schönberg) 87,25 puntiga, ühtlasi sai ta tiitli Parim Eestis sündinud araabia täkk 2017.

Märasid esitati kohtunikele arvukalt nagu varasematelgi aastatel, ja seetõttu oli märade klass jagatud vanuse järgi kaheks. 4-7.a  märade klassis esitati viis hobust. Parimaks 4-7 a araabia märaks tunnistati 6-aastane SANTA ANITA ox (i. Caesarox, e. Sedula ox, kasv. J. Mägi, om. Merilin Kalmaru) 88,75 punktiga, reservvõitja tiitli sai POCAHONTAS ox (i. Ariman ox, E. Paberze ox, kasv. ja om. Kati-Keiu Kukk) napilt pool punkti madalama tulemusega.

Vanemate märade klassis oli osalejaid kuus, Parimaks araabia märaks krooniti seekord SAPHIRA CAYENNE ox (i. Caesar ox, e. Sedula ox, kasv A. Reinikka, om. Kristiina Kassmann), kes kogus kohtunikelt rekordilised 89,75 punkti. Selle tulemusega on ta ka Parim Eestis sündinud mära 2017. Reservvõitjaks krooniti 88,5 punktiga VALENTINE ox (. Nelson ox, E. Virginia ox, kasv. Maie Kukk, om. Anni Elisabeth Piirfeldt).

Best in Show ringi kutsuti iga klassi võitjad ning lisaks punktide alusel parim Eestis sündinud täkk JASIM EL AWRAH ox Parima Eestis sündinud araabia hobuse valimiseks. Parim Eestis sündinud araabia hobune 2017 ja Parim Araabia hobune 2017 on kohtunike otsusel SAPHIRA CAYENNE ox.

Korraldajana jäi hinge hea tunne, et meil on nii palju vahvaid kasvatajaid ja hobuseid ja meie üritused on muutumas üha suuremaks. Suur-suur aitäh kogu korraldustiimile, Pallase Tallidele lahke vastuvõtu eest ja kõigile osalejatele ja pealtvaatajatele. Kohtumiseni järgmisel aastal!

Kokkuvõte haruseltsi juhatajalt
Astra Nilk