• TALLINN INTERNATIONAL HORSE SHOW avapäeval saatis edu eesti, tori ja trakeeni hobustel v'õistlejaid

 

 

Tallinnas Saku Suurhallis toimub 2-4.oktoobrini Baltimaade suurim rahvusvaheline ratsutamisvõistlus Tallinn International Horse Show, kus osalevad Kesk-Euroopa liiga tippsportlased ja paremad hobused, samuti Eesti ratsasportlaste ja hobuste paremik.

Rahvusvahelise võistluse avapäeva esimese ala võitis kindla sõiduga Kati Raidma eesti hobusel Ralf. Ralf on eesti tõugu täkk, kelle aretaja on oü Probil (esindaja Tiiu Toots) ja omanik Kati Raidma. Võistluspaar esindab Vändra Ratsaspordiklubi, treener  Maila Kukk.  Selle poniklassi võistlusala takistuste kõrguseks oli 110 cm ja  konkurente oli 11. Puhtalt läbis põhivõistluse parkuuri kaks sportlast, ümberhüpetel pidi aga Monika Varter ponil Jalica Van Blommerchot peale ühe takistuse mahajamist tunnistama Kati Raidma ja Ralfi paremust. Eesti hobustega tegid oma etteasted Betti Buht  Vip-il Tori Hobusekasvandusest ja Maian Kesküll eesti hobusel Rodotendron Raplamaalt Raikkülast, hobuse aretaja Veljo Sinikas. Väga südi ja kindla sõidu tegi  eesti hobusest saadud  ristandhobusel Wanessa Carmen Melts  Vändra Ratsaspordiklubist. Ponikarika sarjas auhinnati sarja paremaid, võitjapaar sarja arvestuses on Monika Varter ponil Jalica Van Blommerchot. Võistlust toetas sponsorina  OTTO.

 

Teine võistlusala oli kahefaasiline takistussõit noortele ratsanikele, kus 31 võistleja seas oli parim Linda Randpere Roosil. Sellel alal konkureeris  Ingrid Soomets holsteini tõugu täkul Cumberland, kes on tunnustatud täkk tori hobuste aretuses. Teine faas läbiti auhinnakoha vääriliselt puhtalt, kuid esimeses faasis tehtud viga jättis nad seekord 21. kohale.

Noorte hobuste arvestuses tõi võidu Eestile Kairi Dräbtsinskaja Heimtali Hobusekasvanduses sündinud trakeeni tõugu hobusel Plataan. Võit oli oodatud ning nii kõvas rahvusvahelises konkurentsis oli see meeldiv üllatus ja samas märgiline tähendus trakeeni hobuse kasvatusele Eestis. 32 võistleja konkurentsis oldi 0.06 sekundit paremad Venemaa tipp-takistussõitjast Natalia Simoniast, kelle võistlushobune on maailma ühe kuulsama takistussõiduhobuste Meka- Zangersheide Hobusekasvanduse- päritoluga.

 



130 cm takistussõit oli osavõturohkeim, 60 võistlejat ja auhindasid jagati 15-le. Edu saatis leedukat Kristupas Petraitist. Kuni viimase takistuseni oli auhinnakoha konkurentsis Margit Mägi tori hobusel Calderon, kuid komistuskiviks sai süsteem kahe mahaajamisega ning protokolli 42. asetus.Hobuse aretaja on Andres Kallaste ja omanik Helen Rätsepp.

Porshe Karikasarja finaalis osales 14 harrastajat, nende seas tegid head esitused Jüri Patuse aretatud trakeeni hobusega Alziir Marika Einstein, kes üme mahaajamisega ümberhüpetel sai kuuenda koha. Kaheksanda koha teenisid välja Priit Perna, kes võistles Maie Kuke aretatud tori hobusega Hermela. Karikasarja arvestuses teenis tori hobusel võistleja teise koha.

Peale 140 cm kiirusparkuuri ja Poola hümni kuulamist vallutasid areeni koolisõitjad. Musikaalse vahepala tegid viiulikunsti professionaalid La Phoenix, areenile tõi neid eesti hobuste paar Allegro ja Amigo Voore Tallidest.

Koolisõidus toimus Grand Prix 2009/ 2014 kava, osales 14 võistlejat ning võidu viis napi paremusega ukrainlase ees Rootsi Jennie Larsson. Eesti esipaar koolisõidus Dina Ellermann ja Landy´s Akvarel teenisid välja  kuuenda koha.

Rahvuslik noorte koolisõitjate võistlussari Tulevikutähed koolisõidus finaal oli võistluspäeva südamlikuim ja põnevaim võistlus, millele andis erilise vaimu noorte sportlaste sõnumid oma toetajatele-perele, treeneritele, eeskujuks olijatele. Parimatest parimad paluti auringile kaugel peale südaööd ning auringile viis paljude tulevikutähtede seas võistluse kõrgeima tulemuse – 70,985% välja sõitnud Carinee Ainola eesti hobusega Rant.

Südaöises võistluskavas oli neli programmi ja laste arvestuses (kuni 16 aastased võistlejad) olid edukaimad tori hobustel võistelnud Helena Kaal Cassanderil ja Rose Marie Skjoldby Ounce of Goldil.

 


Võitis ala Helena Kaal Cassanderil 68,500%-ga. Cassanderi aretaja on Maie Kukk ja omanik võistleja Helena Kaal. Neile järgnenud Rose Marie Skjoldby ja Ounce Of Gold sõitsid välja 65, 208 %, hobuse aretaja on Lilian Masing, omanik Rose Marie Skjoldby.

 

Rant on Pihtla hobusekasvanduses sündinud eesti hobune, kelle omanik on oü Bestamer. Saku hallis võitsid Carinee Ainola ja Rant poniratsanike arvestuses. Samas arvestuses oli välja teeninud stardikoha  Karmen Sule Audruranna RSK-st. Esimesed stardid etappidel tegi Karmen Sule ponil Mortimer, kuid kuna Mortimer vigastuse tõttu ei saanud võistelda viimasel võistlusel enne Saku halligi, siis tuli Sassi Talus Pärnumaal appi võtta 21-aastase eesti hobuse Elfar (isa Elkar) kogemused, hobune tegi oma elu kolmanda stardi  abiks Karmen Sule võistlus- ja võitlusvaim ning kokkuvõttes väga hea tulemus 66, 042 % rahvusvahelise kategooriaga FEI kohtunikelt.


Juunioride arvestuses võitis skeemi L31 Stella-Marii Tamme Calendulal. Järgnes tori hobusel Forteesia võistelnud Hanna-Greta Peeters Forteesial. Tori hobuse Forteesia aretaja on Elle Mässak ja omanik Ülle Hanni.

Noorte võistlejate arvestuses võitis kokkuvõttes Evelin Rattus Faksasega. Venemaa  koolisõidukohtunikud hindasid väga kõrgelt ja parima esituse vääriliseks eesti hobuse Rokit (isa Ruttar) ja Mari-Heleen Raidmetsa koolisõitu, tulemusega 67, 583 % teine koht. Rokiti omanik ja võistluspaari treener on Krista Raidmets.
Temperamentsel eesti hobusel Ratira (isa Regres) saavutas Kaisa Falkenberg kolmanda koha. Ratira aretaja on Jelena Lagutina ja hobune kuulub  Signe Falkenbergile.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Eestis kasvatatud hobused olid Tallinn International Horse Show esimesel päeval edukad – võidurõõmu ja piirideta emotsioone jagus eesti hobuse, trakeenide ja tori hobuse  kasvatajatele ja sõpradele, kui omal alal esikoha võtsid vastu Kati Raidma ja oü Probil kasvatatud eesti täkk Ralf, Carinee Ainola ja Pihtla Hobusekasvanduses sündinud Rant, Helena Kaal ja Maie Kuke kasvatatud tori hobune Cassander ning rahvusvahelise võistlusklassi võidu takistussõidus Kairi Dräbtsinskaja ja Heimtali Hobusekasvanduse trakeen Plataan.

Tallinn International Horse Show tulemused  http://online.equipe.com/sv/competitions/14588

  • Tallinn International Horse Show teine päev tõi kolm alavõitu Eestisse. Sellega sai hakkama Kullo Kender Dolandal, kes võitsid noorte hobuste parkuuri. Samas sõidus saavutas auhinnalise 7. koha Kairi Dräbtsinskaja trakeeni tõugu hobusel Plataan. Hobuse aretaja ja omanik Heimtali Hobusekasvandus.
    135 cm kõrgustel takistustel kiirus-puhtus parkuuris oli konkurentidest parem Gunnar Klettenberg Bettebalial. Auhinnalisele 7. koha saavutasid puhta ja kiire sõiduga Margit Mägi ja tori hobune Calderon.Hobuse aretaja Andres Kallaste ja omanik Helen Rätsepp.
  • Tallinn International Horse Show kolmandal päeval selgus võistluste peaala Alexela FEI Maailmakarika etapi võitja. Parim 25 konkurendi seas oli Venemaa sportlane Alexandr Belehov hobusel Bivaldi, Eesti parim III kohaga Kertu Klettenberg Ulrike R-iga. Arvukaima osalejatega oli parkuur 135 cm puhtusele-kiirusele, 67 osaleja seas saavutas Margit Mägi tori hobusega Calderon auhinnalise 12. koha.