V eesti hobuse päev tõi Kurgjale üle pooletuhande eesti hobuse sõbra, kasvatajatest kuni sportlasteni. Lisaks hobuste etteastetele toimus C.R.Jakobsoni preemiate üleandmine Pärnumaal tunnustatud põllumehele ja kultuuritöötajatele.Taluhoovil toimunud avamispidu lummas jällegi üllatusesinemisega, milleks seekord oli Vändra Ratsaspordiklubi tüdrukute esinemine voltižeerimiskavaga, juhendaja Maila Kukk. Eesti hobuse näituseringides oli parim täkk Trikk, aretaja Ene Kurrikoff ja esitas Riin Kurrikoff. Parima mära auhinnaga tunnustati Aili Kirst´i aretatud Annat, omanik Massu mõisa tallid OÜ. Esmakordselt tunnustati eesti tõugu hobustest aasta täkku, kelleks 2015 aastal on Ralf 824 E, aretaja OÜ Probil (esindaja Tiiu Toots) ja omanik Kati Raidma.
Aili Kirst ise võttis aga Anna käekõrvale ja tegi auringi - austades eesti hobust ning rahvas oli tunnetega samas sammus aretaja ja hobusega. Kõiki eesti hobuse eest seisjaid tänas ja õpetas kohapeal Carl Robert Jakobson (Heldur Peterson).

C.R.Jakobsoni Talumuuseum tänas V eesti hobuse päeva suure korraldustöö eest Maila Kukke ja Vändra Ratsaspordiklubi.

Päeva alustati koolisõitudega,kus avatud arvestuses võitsid Mari Maisla ja Taavet. Noorhobuste arvestus oli sel aastal esmakordselt, osalejaid tagasihoidlikult kuid võidurõõmu tunti nii 4, 5 kui 6 aastaste eesti hobustega võisteldes. Võitjatekiga kihutasid auringil Anna-Liisa Pindam ja Arita (6a.), Ilona Käosaar ja Aura-Aurora (5a.) ja Kati Raidma ning Reims (4a.). Seejures tegi nelja aastane täkk Reims (isa Rall) päeva kõrgeimalt hinnatud % koolisõiduesituse Kati Raidmaga ning väga hea tulemuse ja teise koha saavutas Reimsiga Keit Kalk.
Takisussõidus oli jõukohane start kõigile 60 cm parkuurina, kus starti asus 24 võistluspaari. Võidu jätsid Pärnumaale Janely Saar ja Vapper OÜ Valgeranna Tallist, hobune on kasvanud Tihuse Hobuturismi Talus.Sajandiksekundite võrra hiljem finishijoones üle kihutanud paar Ralf ja Kati Raidma leppisid teise kohaga ning Riin Kurrikoff ja Trikk kolmanda kohaga. Üks põnevamaid võistluseid oli 80 cm takistussõit- hüppevõimsus, kus ümberhüpete takistuse kõrgus tõusis 125 cm - ni. Jaanika Mägi poolt võitjale auhinnaks pandud takistuse viis Lahemaa Hobuklubile Linda Kask Rekkoriga.Võitja hobune on täkk Raksel 725 E järglane ja tema kasvataja on OÜ Kolgaküla Tall. Põnevat konkurentsi pakkus Kohila tallist Carolyn Vilba ja VäntVigur, hobuse aretaja Ristitee talu ja omanik Helve Saarestik.

Tünnisõit pani rahva kaasa elama kiireimatele kihutajatele- alavõidu ja kuldmedali võttis vastu Janely Saar koos Vapperiga, järgnesid Karmen Kasemets Rella II -ga Kolgaküla Tallist, Carolyn Vilba ja Väntvigur ning Maarja Lipp ja Romi. Rakendisõidu professionaalset esitust sai nautida Pille-Riin ja Priit Reinausi esituses Radari , I koht) ja Aramisega , II koht. Järgnes Maila Kuke aretatud Teele, II koha sõitsid temaga välja Age Põldaru ja Maarja Saare. Eraldi auhinnad olid loogarakendiga startijatele.Päevas oli palju rõõmu headest sõitudest ja enese proovilepanekust koos eesti hobusega. Tänud auhindadega toetajatele ! Rõõmu ja tegevust jätkus ka suure areeni kõrvale, kus lastele ja puuhobustele oli oma võistlusrada.
Linnutaja talu perenaine Monika Jõemaa´l jäi päeva lõpul öelda vaid tuhat tänusõna osalejatele,kaasaaitajatele ning kutsuda kõiki järgmisele eesti hobuse peole 2016. aastal.
 

  Protokoll

 

 

Pildigalerii 2015