EHSi III Kevadseminari Maria talus avas Pärnumaa maavanem Kalev Kaljuste, kes tervitas osalejaid ning soovis hobusekasvatajatele tegusaid seminaripäevi. 7.mail toimunud õppepäev oli vägagi akadeemiline.Koostöös Eesti Tõuloomakasvatuse Liiduga oli kutsutud  esinema  loengutega Kieli Christian Albrechti Ülikooli Loomakasvatuse ja -pidamise instituudi emeriitprofessor, kahekordne teadusdoktor Ernst Kalm. Saksa tippteadlane on  kahtlemata üks Saksa hobusekasvatuse aretusühingute töö suunajatest ja tegevuse koordineerijatest teadlaste poolelt. Põhjalikud loengud ning küsimused-vastused andsid osalejatele vajalikke teadmisi, eelkõige oli huvitav võrrelda Saksa korda, koostööd ja põhjalikkust hobusekasvatuse süsteemi ülesehitusel Eestis toimuvaga.

Eesti Maaülikooli teadlaste töö teema oli seotud kohalike tõugude geneetilise iseloomustamisega. Tori hobuse aretajad said veelkord kinnitust, et tori hobusetõu populatsioon moodustab ühtse terviku, kus aretussuuna hobustel on komponenttõugude suhtes suurem sarnasus kui universaalsuunda kuuluvatel hobustel.
8. mail jätkusid esmalt praktilised tegevused  maneezis ja ratsaväljakul.Eda Vallimäe pani osalejad kaasa mõtlema ratsahobuse õpetamise kunstile käekõrval. Oma hobusega tehtud tööd sai võrrelda Maria talu eesti hobuse esimese sellealase koolitusega. Tööhobuse kasvatajad liikusid seejärel kuulama  Vello Tamme, kes jagas oma kogemusi eesti raskeveohobusega tööhobuse õpetusest ja metsatööl
kasutamisest. Ainulaadse ja huvitava kogemuse saime geobioloogi Kalju Paldise loengust. Mida rohkem oskame  kasutada positiivset energiat ja looduse poolt

pakutavat, seda vähem
stressi ja haigestumisi. Seminarikava lõppes MESi juhatuse liikme  Madis Reinupi esinemisega MESi finantsinstrumentidest ehk võimalustest toetada läbi sihtasutuse põllumehi. Maaelu edendamise sihtasutus võimaldab laenu ning selle saamiseks soodsaid tingimusi.
Kahel seminaripäeval osales kokku ligi nelikümmend seltsi liiget ja huvilist üle Eesti.



Seminarist osavõtjate tänu kuulub Maria talu perele, ja eriti Enn Rand´ile, kelle juhtimisel järjekordsed kaks kvaliteedist kantud EHS i õppepäeva teoks said.


Ettekanded (täiendatakse saadetavate materjaidega):