Eesti hobuste kasvatajatena/aretajatena hakkas meid huvitama, milline on eesti hobuse osa spordis, kuidas ja kui palju neid kasutatakse. Tuli välja, et kasvataja jaoks on informatsiooni väga vähe saada. Ratsaliidus on mitmesuguseid edetabeleid, kuid tõu seisukohalt on andmeid järelduste tegemiseks vähe. Üks asi sai aga selgeks­: eesti hobust on üldises pildis väga vähe näha arvestades tema arvukust. Siis tekkiski mõte koostada ise edetabel, mis annaks informatsiooni ka aretajatele. Esimesel aastal on andmeid vähe järelduste tegemiseks, kuid mingit pilti on juba näha.

 

 

 

Tabeli koostamise põhimõtted:

Tabel on soorituspõhine, sest tulemuste põhjal pole võimalik tõu seisukohalt järeldusi teha. Eesti hobuse stardid on hajutatud üle Eesti ja suuremaid omavahelisi mõõduvõtmisi on võimalik aasta jooksul korraldada 1-2 korda. Probleem on rahalistes võimalustes, mis ei luba enamikul meist üle Eesti võistlustel tuhiseda ja sunnib valima oma piirkonna võistlusi. Tabeli all on punktide kujunemise põhimõtted.

Tabel on informatiivne. Raske on võrrelda  hobuseid, kes on 10 starti teinud nendega, kellel on kirjas ainult 1 sooritus (18 hobust). Loodame, et hooaja lõpuks koguneb piisav arv hobuseid, kellel on 4-5 sooritust ja on võimalik ka mingit edetabelit koostada ja hiljem tulemusi aretuslikust seisukohast analüüsida.

Arvesse võetakse kõik hobumaailmas märkimist leidnud võistlused. Probleemiks on protokollid, mis mõnikord ei sisalda korrektselt kõiki andmeid hobuse kohta ja mõnikord ilmuvad välja suure hilinemisega.

Tabel avaneb aadressilt

https://www.dropbox.com/s/gp0djnnwm9guvzt/EH%20v%C3%B5istlused%202013%20I%20osa.xls

Mõned faktid ja järeldused­­:

Kuni 3.08.13 on toimunud 36 võistlust, kus osalesid eesti tõugu hobused. Võistlusi, kus osales vähemalt 10 eesti tõugu hobust, oli viis.

Starti on jõudnud 58 eesti tõugu hobust kellest 4 aastaseid on 4, 5 aastaseid 8 ja 6 aastaseid 4. Kokku tehti 166 starti.

Viis ja enam starti on teinud ainult seitse hobust. Momendi 3 esimest: Anakee, Rico Siver ja Ralf.

Võistlusi, kus saaks alustada noor hobune (parkuur alla 80cm), on imevähe. Meeldiv erand oli meie piirkonnas Sammuli trakeenivõistlus, kus madalamas parkuuris oli 11 starti, mis pole kaugeltki vähe. Saksa Hobused on samuti korraldanud viimasel ajal väga meeldivaid võistlusi, kus on antud võimalus noortele hobustele ja ratsanikele oma esimesi starte teha. Eriti sümpaatne oli 50cm kolmevõistlus, millest pikema etteteatamise korral oleksime kindlasti osa võtnud.

 

Laupäeval, 11.augustil on tulemas III Eesti Hobuse Päev Kurgjal. Loodame, et seal on võimalik nautida tõsist konkurentsi kõigil võistlusaladel ja näha arvukalt hästi ettevalmistatud imeilusaid eesti tõugu hobuseid.

Teadmiseks võistlejatele: EHS kompenseerib eesti hobuse starte vastavalt kodulehel olevale juhendile.

Kõik mõtted, vastuväited ja parandused on alati teretulnud.

Tiiu Toots

Ponimaalt